21 października 2014 r. odbyła się w naszej szkole impreza prozdrowotna „OWOCE I WARZYWA NA STOLE”, której celem było propagowanie zdrowego odżywiania się i zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw. Jako szkoła promująca zdrowie zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców do włączenia się w działania mające na celu promowanie zdrowia. Zdrowia, bez którego wszystko inne jest nieważne.
Każda klasa zareklamowała przydzielony owoc i warzywo:
¨ Klasa pierwsza – jabłko i marchewka-sok i surówka
¨ Klasa druga –śliwka i sałata-kompot i kanapki
¨ Klasa trzecia – gruszka i pomidor-sałatka owocowa i sok pomidorowy
¨ Klasa czwarta- banan i ogórek-ozdobna przekąska i sałatka
¨ Klasa piąta- brzoskwinia i por-deser i sałatka
¨ Klasa szósta- winogrono i kapusta-deser i sałatka
Klasy gimnazjalne:
¨ Ia-kiwi i papryka-deser i ozdobna przekąska np. nadziewana papryka
¨ Ib-jabłko i brokuł-szarlotka i sałatka
¨ IIa- gruszka i kalafior-placek i sałatka
¨ IIb-fasola i śliwki-sałatka i placek
¨ III-pomarańcze i czerwona kapusta-deser lub placek i surówka
Impreza połączona z prezentacją wiele was nauczyła:
Wszyscy chcemy mieć piękne, błyszczące włosy, ładną skórę oraz zdrowe zęby i paznokcie?
Wszyscy chcemy być zdrowi i silni. Aby tak się stało człowiek musi spożywać witaminy.
Organizm nie potrafi wytwarzać większości witamin. Czerpie je z pożywienia. Spożywając różnorodne pokarmy z pewnością dostarczymy organizmowi dostateczne ilości witamin.
Nazywamy je literami alfabetu. Są więc witaminy: A, D, E, K, B, C, F, H, PP.
Źródłem tych cennych składników są oczywiście nasi dzisiejsi bohaterowie: OWOCE i WARZYWA!
To one tak naprawdę decydują o naszej kondycji i skutecznie nas bronią przed bakteriami i paskudnymi wirusami.
Owoce i warzywa aż kipią od wielkiej ilości witamin. Rekordzistami są jabłka, pietruszka, cytryny, marchew i papryka.
Najlepiej spożywać świeże owoce i warzywa. Gotowanie niszczy witaminy i sprawia, że są dla organizmu zupełnie nieprzydatne. Jeżeli zatem macie do wyboru: jabłko czy cukierek, wybierzcie jabłko! To na pewno zaowocuje!
OWOCOWO-WARZYWNA PORCJA ZDROWIA
Szkolna akcja żywieniowa organizowana w szkole, której celem jest:
- Kształtowanie prozdrowotnych zachowań żywieniowych wśród dzieci.
- Uświadomienie uczniom potrzeby częstego spożywania warzyw i owoców.
- Zwrócenie uwagi na istotny wpływ diety owocowo-warzywne jako przeciwdziałanie chorobom (nadwaga i otyłość).
« poprzednia | następna » |
---|